Føroyska arbeiðsfjøldin tann størsta í Evropa

23.02.2018 - 11:51
AktueltSamfelag
Føroyska arbeiðsfjøldin tann størsta í Evropa
Føroyingar eru nógv á arbeiðsmarknaðinum samanborið við Evropa, tað vísir nýggj kanning frá Hagstovuni.
 

Hagstovan hevur júst kunngjørt nýggja kanning um vinnutíttleikan í Føroyum samanborið við onnur lond. Her stendur Føroyar seg væl.

Í mun til fólkatalið er føroyska arbeiðsfjøldin tann størsta í Europa. Av teim 36.000 fólkunum í Føroyum, ið eru í aldrinum 15 til 74 ár, eru umleið 30.000 í arbeiðsfjøldini, tað vil siga eru vinnuliga virkin. Uttan fyri vinnu eru um 6.000.

Høgur vinnutíttleiki

Sostatt er vinnutíttleikin umleið 83%, roknað fyri bæði kyn. Hjá monnum er vinnutíttleikin 84,3%, ið er nakað størri enn hjá kvinnum við 82,0%. Men munurin er nógv minni enn í øðrum londum. 

Samanumtikið sæst, at í øllum øðrum londum enn í Føroyum er vinnutíttleikin hjá kvinnum nógv lægri enn hjá monnum. Í Føroyum eru bara 2% á muni, 8% í Íslandi og í miðal fyri tey 28 ES-londini er munurin 12%. Nógv størsti kynsmunurin er í Turkalandi við 76% hjá monnum og 36% hjá kvinnum

Tað eru sera stór tøl, og er vinnutíttleikin í Føroyum, tað vil siga. arbeiðsfjøldin í prosentum av fólkatalinum, tann størsti í Europa, sigur Hagstovan á heimasíðuni. Ísland er eitt lítið vet aftanfyri Føroyar.


Vinnutíttleikin stórur frá teim yngstu til tey elstu

Eisini føroyskur ungdómur er vinnuliga virkin, skrivar Hagstovan.

Á heimasíðuni hjá Hagstovuni stendur, at bæði hjá monnum og kvinnum er ein tann størsti munurin millum Føroyar og Ísland og hini londini, at tey ungu eru nógv meira vinnuliga virkin her enn aðrastaðni, og at tey eldru eru nógv longri vinnuliga virkin, eisini langt út um pensjónsaldur, enn aðrastaðni.

Bæði í Føroyum og Íslandi eru tey ungu longu um 20-ára aldur uppi á 70-80% í vinnutíttleika, samanborið við 50-55% í Danmark og um stívliga 20% í ES-londunum sum heild.

Enn størri er munurin hjá teimum eldru, og tá tað snýr seg um tey elstu 65-74 ára gomlu eru Føroyar og Ísland í serstøðu við einum vinnutíttleika um 40-50% bæði hjá monnum og kvinnum, meðan hann er langt niðanfyri alla aðra staðni – heilt niðri á umleið 10% í ES-londunum sum heild.

Somuleiðis skilja føroysku kvinnurnar seg burturúr: t.d. í aldrinum heilt frá 30 til 60 ára aldur, har vinnutíttleikin hjá føroyskum kvinnum er millum 90-95%, samanborið við eini 80% í ES-londunum sum heild.

Meira um kanningina og tilhoyrandi myndir eru á heimasíðuni hjá Hagstovuni.

 
Nýggjastu sendingar í ÚV
Hósdag 4. juni
Kvørnin: "Illusions", Heiðrik
109739
Hósdag 4. juni
Breddin
109740
Hósdag 4. juni
Nón 4. juni - á Norðoyastevnu
109738
Hósdag 4. juni
Mono: Disco (4:5)
109723
Nýggjastu sendingar í SV
Mánadag 1. juni
Andakt við Emil Olsen, presti
109624
Mánadag 1. juni
Guðstænasta úr Fuglafjarða kirkju
109572
Sunnudag 31. mai
Andakt við Emil Olsen, presti
109555
Sunnudag 31. mai
Guðstænasta úr Glyvra kirkju.
109558