Svøríkisdemokratarnir eru størstir

12.06.2018 - 11:41
AktueltÚtheimurin
Svøríkisdemokratarnir eru størstir
Svenski flokkurin, Sverigedemokraterna, eru klárt størsti flokkur í Svøríki, vísir ein nýggj veljarakanning, sum Sentio Research hevur gjørt
Jimmie Åkesson er floksformaður í Sverigedemokraterne
 

Flokkurin stendur at fáa góð 26 % av atkvøðunum á ríkisdagsvalinum í september, samstundis sum hinir báðir stóru flokkarnir, svenski javnaðarflokkurin og borgarligi Moderatarna, standa til at missa nógvar atkvøður.

Javnaðarflokkurin hevði eftir kanningini bert fingið sløk 22 %, sum eru næstan 10 prosentstig færri enn á valinum fyri fýra árum síðani, og Moderatarna stenda til at fáa góð 17 %, sum eisini er væl minni enn á seinasta vali.

Joakim Ruist, sum starvast á universitetinum í Gøteborg, og sum kannar innflytaraviðurskifti, sigur tað ikki undra seg, um Svøríkisdemokratarnir fara at fáa minst triðjuhvørja atkvøðu á valinum í september.

Hvørki svensku polittikararnir ella svensku miðlarnir vilja gera nakrar viðmerkingar til norsku kanningina, men finnast heldur at kanningini, sum ikki skal vera nóg neyv.

Hesum vísir ein av stovnarunum av Sentio Research, Arve Østgaard, aftur. Hann sigur, at stovnurin ger kanningar í 22 londum, og tær hava verið sera neyvar - eisini upp undir valini í Svøríki í 2010 og í 2014.

Sviar eru sum heild misnøgdir við útlendingapolitikkin hjá stjórnini, tí har hevur verið nógvur ófriður og nógv dráp tey seinastu árini, og tað kann koma Svøríkisdemokratunum til góðar á valinum, halda eygleiðarar.

 
Nýggjastu sendingar í ÚV
Leygardag 25. mai
Tá Skagerak sakk
94025
Leygardag 25. mai
Also: At velja kyn er óetiskt!
94891
Leygardag 25. mai
Morgunlestur leygardagur 25. mai 2019
94657
Nýggjastu sendingar í SV
Fríggjadag 24. mai
Sí stroymingina: Borgin - Tjóðveldi
94874
Fríggjadag 24. mai
Andglettur - Sambandsflokkurin
94873
Hósdag 23. mai
Andglettur: Framsókn
94822