Edward Fuglø ársins mentanaravrik

08.11.2018 - 17:23
MentanMyndlist
Edward Fuglø ársins mentanaravrik
M. A. Jacobsens virðisløn fyri ársins mentanaravrik varð fyri løtu síðani latin Edwardi Fuglø.
 
 

Í kvøld verða M. A. Jacobsens og barnamentanarheiðurslønirnar latnar. Nevndin, sum við fimm limum umboðandi býráðið, Fróðskaparsetrið og Rithøvundafelagið, hevur gjørt av, lata Edwardi Fuglø M. A. Jacobsens virðislønina fyri ársins mentanaravrik 2018. Tað er fyri verk hansara, tey tíggju trærelieffini sum mynda Jesus frá Nazaret, sum prýðir kirkjukjallarin í Christianskirkjuni í Klaksvík.

Nevndin hevði heimild til at lata færri enn tríggjar virðislønir og eisini onga at lata.

Í grundgevingini varð millum annað sagt, at "tey tíggju relieffini úr nógvum ymiskum træsløgum um søguna hjá Jesusi úr Nazaret er eitt høvuðsverk í nútímans føroyskari list. Tað sameinir tað hugsanarsama hugskotið við ein at síggja til einfaldan rundan form, sum kortini er fjølbroyttur, tá hugt verður nærri at teimum einstøku relieffunum. Fyndugi formurin og myndasøguliga frásøgnin við innsettum lutum úr gerandisdegnum gera, at verkið er bæði álvarsamt, skemtiligt og hugvekjandi á ein hátt, sum talar til øll". 

Talan er um tríggjar virðislønir, sum verða latnar í kvøld. Rannvá Holm Mortensen fekk fagurbókmentavirðislønina fyri langyrkinginasavnið "Sólsmakkur". 

vinnarar m. a. jacobsens barnamentanarheiðursløn

Caption: 
Kvøldins vinnarar. Vár Berghamar Jacobsen, Edward Fuglø og Rannvá Holm Mortensen við Gunvør Balle, forkvinnu í mentanarnevndini, og Anniku Olsen, borgarstjóra.

Virðislønin varð fyrstu ferð latin í 1958. Tað var Rithøvundafelagið, sum heitti á Tórshavnar býráð um at stovna eina árliga bókmentavirðisløn. Virðislønin skuldi bera navn eftir mentamannin Mads Andrias Jacobsen, ið m.a. var rithøvundur, lærari, bókavørður og borgarstjóri í Havn.

Fyrstu nógvu árini æt virðislønin Bókmentavirðisløn M. A. Jacobsens, og talan var bara um eina virðisløn. Í 1996 varð reglugerðin broytt, soleiðis at 3 virðislønir kundu latast, og navnið varð broytt til Mentanarvirðislønir M. A. Jacobsens.

Umframt heiðurin fekk Edward Fuglø eisini 35.000 krónur. 

Nýggjastu sendingar í ÚV
Týsdag 13. november
Áðrenn Elvis 13. nov. 2018
87672
Týsdag 13. november
Áðrenn Elvis 18. sep. 2018
87670
Týsdag 13. november
Morgunlestur týsdagur 13. november 2018
87203
Mánadag 12. november
Við Tórði á túri við starvsnæmingum
87623
Nýggjastu sendingar í SV
Mánadag 12. november
3-2
87631
Mánadag 12. november
Miss Perfect (3:6)
87158
Mánadag 12. november
Plastgongustjørnan (2:4)
87361
Sunnudag 11. november
Møti
87560
Sunnudag 11. november
Andaktin
87558