Kanningin hjá Mueller reinsar Trump

24.03.2019 - 21:29
AktueltÚtheimurin
Kanningin hjá Mueller reinsar Trump
Kanningin hjá Robert S. Mueller III fann einki prógv fyri, at Trump samstarvaði við Russland um at ávirka valúrslitið til egnan fyrimun
- Eg verið fullkomiliga fríkendur. Tað er ein skomm, at okkara land noyddist gjøgnum hetta, sigur Trump
 

Robert S. Mueller handaði fríggjadagin amerikanska løgmálaráðnum sína kanning, og í dag lat amerikanski løgmálaráðharrin William Barr kongressini ein samandrátt.  Kanningin fann eingi prógv um, at Donald Trump ella stuðlar hjá honum samstarvaðu við Russland um at ávirka valúrslitið til egnan fyrimun á forsetavalinum í 2016. Rættiligur spenningur hevur verið um kanningina hjá fyrrverandi FBI ovastanum, og Donald Trump hevur regluliga funnist at bæði kanningarovasta Mueller og kanningarbeiðnum. Donald Trump hevur ferð eftir ferð sagt seg ósekan at vera. 

Obstruksjón

Kanningin, sum varð partvíst almannakunngjørd í dag, viðgerð eisini spurningin um Donald Trump hevur gjørt seg sekan í at obstruera kanningini, men heldur ikki í tí spurninginum, kemur Robert S, Mueller til eina greiða niðurstøðu. Kanningin letur tað upp í hendurnar á almenna ákæranum at gera av, um forsetin hevur gjørt seg sekan í at leggja fótonglar fyri Mueller og kanningarliðnum. 

Fegin forseti

Amerikanski forsetin var fegin um úrslitið.

- Eg verið fullkomiliga fríkendur. Tað er ein skomm, at okkara land noyddist gjøgnum hetta. Skal eg vera erligur, so er tað ein skomm, at okkara forseti mátti ígjøgnum hetta, varð fyrsta viðmerkingin hjá Donald Trump til kanningarúrslitið.

Hóast frágreiðingin reinsar amerikanska forsetan, so hevur kanningararbeiðið avdúka eina røð av ivasomum viðurskiftum hjá fleiri av tøttu samstarvsfeløgunum hjá Donald Trump, áðrenn hann varð valdur forseti. Eitt nú var fyrrverandi leiðarin av valstríðnum hjá Donald Trump, Paul Manafort dømdur fongsulsrevsing fyri kortum. Onnur rættarmál eru ávegis og onkur, eitt nú fyrrverandi sakførarin hjá Donald Trump, Michael Cohen, vitnaði ímóti forsetanum.

Stríð um almannakunngerð

Robert S, Mueller hevur handað kongressini eina frágreiðing við niðurstøðunum, men ikki alla kanningina. Amerikanskir miðlar gita, at stríð nú fer at taka seg upp millum demokratar og republikanar um, hvussu nógv av kanninginini skal almannakunngerast. 

Frágreiðingin hjá Robert S. Mueller kann lesast her 

 
Nýggjastu sendingar í ÚV
Leygardag 21. september
Morgunlesturin leygarmorgunin 21. september 2019
98628
Fríggjadag 20. september
Óhoyrt: Alt frá Føroyum til Avstralia
98988
Fríggjadag 20. september
TEMPO úr dvala
98968
Fríggjadag 20. september
Pressan: Jenis av Rana og Kringvarpið
98960
Fríggjadag 20. september
Morgunlesturin fríggjamorgunin 20. september 2019
98627
Nýggjastu sendingar í SV
Leygardag 21. september
Kvinnur: HB - EBS/Skala
99004
Leygardag 21. september
Dreingir U17: Vikingur - HB
99003
Leygardag 21. september
Gentur U15: B36 - KÍ, Eilif Arge steypið
99000
Leygardag 21. september
U21 steypafinala: HB-Skála
98994
Fríggjadag 20. september
U18 Gentur: B36-ÍF/Víkingur/B68
98993