Úrslitini samsvara ikki heilt

14.05.2019 - 13:04
AktueltPolitikkur
Úrslitini samsvara ikki heilt
Arbeiðsbólkurin, sum ger umsitingarætlan fyri botnfiskastovnarnar, teknar eina meira bjartskygna mynd av stovnunum, enn ICES og Havstovan gera
 

Tilmælini um nýggja umsitingarætlan byggja á útrokningar, sum arbeiðsbólkurin hevur gjørt. Men tølini, sum arbeiðsbólkurin hevur brúkt, eru væl meira bjartskygd enn tey tølini, sum ICES og Havstovan eru komin fram til. Tað skrivar arbeiðsbólkurin í sínum riti. 

Hetta vil siga, at tilmælini um nýggja umsitingarætlan - sum bæði reiðarar, Havstovan og Fiskimálaráðið fegnast um - byggja á tøl, sum ikki heilt samsvara við útrokningarnar hjá serfrøðingunum hjá ICES og Havstovuni. 

Orsøkin til, at arbeiðsbólkurin er komin fram til hesi meira jaligu tøl, eru fleiri. Tá ICES ger stovnsmetingar verður roknað við óvissum. Tess óvissari ein stovnsmeting er, tess lægri burðardygt veiðitrýst. Men arbeiðsbólkurin hevur valt at hyggja púra burtur frá óvissum.

Tølini bjartari enn tey hjá ICES

Orsøkin til at arbeiðsbólkurin hevur valt at hyggja burtur frá óvissum er, at tað ger útrokningarnar einfaldari. Júst hesar einføldu útrokningarnar - har óvissa ikki er tikin við - gera, at tølini síggja meira bjørt út enn tølini hjá ICES og Havstovuni. 

Eisini hevur arbeiðsbólkurin valt ikki at taka nøkur atlit, sum ICES og Havstovan vanliga taka, tá tey gera stovnametingar. Orsøkin er aftur: At tað er einfaldari. 

Hetta vil sostatt siga, at mannagongdirnar og útrokningarnar í høvuðsheitum eru einfaldari enn tær, sum ICES ger, og tískil eru tølini meira bjørt enn tey hjá ICES. Tað eru sostatt hesi meira jaligu tølini, sum nýggj umsitingarætlanin byggir á.

 
Nýggjastu sendingar í ÚV
Sunnudag 17. november
Credo: Exoplanetur
100894
Leygardag 16. november
Tá guillotinan framvegis virkaði
100187
Leygardag 16. november
Kjakaríið: Herborg, Andras og Sóley
101146
Leygardag 16. november
Leygardagur 16. november 2019
101141
Leygardag 16. november
Morgunlesturin leygarmorgunin 16. november 2019
100639
Nýggjastu sendingar í SV
Leygardag 16. november
Andaktin
101148
Mánadag 11. november
3-2
100936
Sunnudag 10. november
Andakt við Jákup Eli Østerø
100878
Sunnudag 10. november
Stórmøti í Høllini á Hálsi
100880