Sjúrður vísir á alternativa samgongu

bannari
21.06.2015 - 15:58
Sjúrður vísir á alternativa samgongu
Fólkatingsumboðið hjá Javnaðarflokkinum mælir Lars Løkke Rasmussen til at skipa samgongu við Sosialdemokratarnar og Tey Radikalu
Mynd: Savnsmynd  
 
 

Tak niður

Lars Løkke Rasmussen, formaður í Vinstraflokkinum og komandi forsætisráðharri í Danmark, hevur fyrrapartin tosað við føroysku og grønlendsku fólkatingsumboðini.


Hesi fýra - Høgni Hoydal, Sjúrður Skaale, Aleqa Hammond og Aaja Chemnitz Larsen - eru tey seinastu, sum Lars Løkke Rasmussen tosar við í síni roynd at fáa yvirlit yvir støðuna í nývalda fólkatinginum. Í gjár tosaði formaðurin í Vinstraflokkinum við allar flokkar á fólkatingi.
Lars Løkke Rasmussen hevur enn ikki slept vónini um at skipa eina meirilutastjórn við øllum teimum fýra borgarligu flokkunum - Vinstra, Danska Fólkaflokkinum Liberal Alliance og Konstervativa flokkinum. Men longu í gjár staðfesti komandi forsætisráðharrin, at tann uppgávan er sera trupul.

 

Alternativið er eitt stjórnarsamstarv millum Vinstra og onkran av borgarligu flokkunum, meðan hinir so gerast stuðulsflokkar. Borgarligi vongurin hevur 90 umboð á fólkatingi, meðan reyði vongurin hevur 89 tinglimir, føroysku og grønlendsku íroknað.


- Okkum tørvar eina stjórn, sum fær arbeitt. Tað nyttar einki, um neyðsemjurnar fyri at skipa meirilutastjórn gerast so trongar og bindandi, at vit ikki kunnu samstarva við hinar flokkarnar, segði Lars Løkke Rasmussen við danskar fjølmiðlar í gjár.

 

Sjúrður Skaale, fólkatingsmaður fyri Javnaðarflokkin, var á fundi við Lars Løkke Rasmussen fyrrapartin. Við sær hevði føroyski fólkatingsmaðurin eitt uppskot til Lars Løkke Rasmussen, hvussu forsætisráðharrin kann skipa eina alternativa stjórn, tvørtur um miðjuna í donskum politikki.
Hansara góðu ráð til Lars Løkke Rasmussen vóru at skipa samgongu saman við Sosialdemokratunum og Radikalu, sum hava ávíkavist 47 og átta tinglimir. Vinstriflokkurin hevur 34 tinglimir, og saman hava hesi tríggir flokkar 89 umboð í fólkatinginum. Sjúrður Skaale bjóðaði sær so til at geva Lars Løkke Rasmussen sína atkvøðu, soleiðis at ein tílík samgonga fær meiriluta.

 

- Nei, tað er lítið sannlíkt, at hetta verður loysnin hjá Løkke. Persónlig stríð og markeringar forða fyri tí. Men taka vit partapolitisku brillurnar av eina løtu, so er eingin ivi um, at ein tílík stjórn hevði verið best fyri allar partar, heldur enn at dúva uppá stuðul frá uttasta høgravonginum, sigur Sjúrður Skaale.

 

Sjúrður Skaale og Høgni Hoydal vóru báðir í tíðindunum klokkan 14. Eftir fyrsta fundin við komandi forsætisráðharran heldur Høgni Hoydal ikki, at danski føroyapolitikkurin broytist stórvegis, um forsætisráðharrin eitur Lars Løkke Rasmussen ella Helle Thorning-Schmidt.
 

 

 
Nýggjastu sendingar í ÚV
Sunnudag 17. desember
Jól
75561
Leygardag 16. desember
ALSO: Bjóðið vinmanninum við!
75612
Leygardag 16. desember
Morgunlestur leygardagur 16.desember 2017
75338
Fríggjadag 15. desember
Jazzofonin 13. desember 2017
75580
Nýggjastu sendingar í SV
Hósdag 14. desember
Koba & Vatnhamar II (4:4)
75534
Mikudag 13. desember
25 minuttir: Ronnie Midjord
74873
Sunnudag 10. desember
Andaktin
75323
Sunnudag 10. desember
Møti úr Ebenezer í Havn
75324
Hósdag 7. desember
Millum himmal og helviti
75220