Uttanríkismálaráðið vil kunnast

10.07.2018 - 08:50
AktueltPolitikkur
Uttanríkismálaráðið vil kunnast
Uttanríkis- og vinnumálaráðið hevur sent danska verjumálaráðharranum mótmæli um manglandi kunning í sambandi við hervenjing herfyri.
 
 

Tak niður

Uttanríkis- og vinnumálaráðið skal kunnast um hernaðarvenjingar, sum Nato hevði í føroyskum sjóøki. Tað sigur Poul Michelsen, landsstýrismaður í uttanríkismálum.

Tí hevur Uttanríkis- og vinnumálaráðið sent danska verjumálaráðharranum mótmæli um manglandi kunning í sambandi við venjing, sum var her næstseinasta vikuskiftið.

Poul Michelsen sigur, at sum heild skulu Føroyar kunnast betur um verjumál. Tí hevur ráðið í fleiri ár arbeitt við at fáa betri samstarv í lag við Danmark, og Poul Michelsen væntar at ein formlig avtala verður liðug í heyst. Uttanríkis- og vinnumálaráðið ynskir eitt samstarv ella eitt slag av trygdarúmið til orðaskifti og kunning um verjumál. Tá Anders Samuelsen, uttanríkismálaráðharri, vitjaði í Føroyum í mai, ásannaði uttanríkismálaráðharrin, at tørvur er á einum slíkum samstarvi, og avgerð var tikin um at arbeiða fram ímóti einari avtalu um betri samstarv, sigur Poul Michelsen. Hann væntar tí, at ein avtala verður undirskriva í heyst. 

Arbeitt leingi við at bøta samstarvið

Uttanríkis- og vinnumálaráðið hevur leingi arbeitt við at fáa í lag betri samstarv, sum millum annað skal tryggja betri kunning um verjumál. Í juni 2016 sendi Uttantíkis- og vinnumálaráðið eitt uppskot til táverandi uttanríkismálaráðharra í Danmark, við einari definitión av samstarvinum. Í uppskotinum stendur, at um Danmark fer í kríggj uttan at spyrja Føroyar og uttan at Føroyar eru við í avgerðini um hetta, so er tað Danmark og ikki Føroyar, sum fer í kríggj. Hinvegin skulu Føroyar spyrjast, hoyrast og kunnast um hernaðarátøk sum fara fram í føroyskum sjóøki, og eisini verða við í avgerðum um viðurskifti í okkara øki.

Í november 2017 sendi Uttanríkis- og vinnumálaráðið aftur eitt bræv til danska Uttanríksimálaráðið við einari áheitan um, at fáa í lag eitt betri og skipað samstarv um verjupolitikk. Og tá Anders Samuelsen var í Føroyum í mai, kom verðuliga glið á hetta arbeiðið, sigur Poul Michelsen, landsstýrismaður í uttanríkismálum.

 

 

 
Nýggjastu sendingar í ÚV
Fríggjadag 20. juli
Morgunlestur fríggjadagin 20. juli 2018
82860
Hósdag 19. juli
Morgunlestur hósdagin 19. juli 2018
82859
Mikudag 18. juli
Summartímin mikudagin 18. juli
83468
Mikudag 18. juli
Summartímin týsdagin 17. juli
83453
Mikudag 18. juli
Morgunlestur mikudagin 18. juli 2018
82858
Nýggjastu sendingar í SV
Leygardag 14. juli
Video: Vestanstevna 2018, 10mf
83337
Leygardag 14. juli
Video: Vestanstevna 2018, 5mf kvinnur
83336
Leygardag 14. juli
Video: Vestanstevna 2018, 8mf
83335
Leygardag 14. juli
Video: Vestanstevna 2018, 6mf menn
83334
Leygardag 14. juli
Video: Vestanstevna 2018, 5mf dreingir
83333