Afturum "creme brulee"

28.09.2018 - 18:24
Mentan
Afturum "creme brulee"
Prát við Teit Christensen, sjefkokk í Fútastovu
Teitur Christensen, sjefkokkur í Fútastovu
Mynd: © Leivur Thomsen  

Tak niður

Fútastova í Havn er ein matstova, sum hevur lagt seg eftir at borðreiða við fronskum mati í nútímans tulking. Matligu høvuðsábyrgdina hevur Teitur Christensen, sum er sjefkokkur. Í matskránni er ein dessert, sum kallast "creme brulee". Hetta merkir "brent krem". Teitur greiðir frá, hvaðani dessertin stavar, at tað eru nógvar variatiónir av henni og at í Fútastovu leggja tey seg eftir at borðreiða við einari, sum hevur kaffi í.

Teitur fortelur, at í høvuðsheitum er creme brulee ein budingur við "karamell-loki" á. Budingurin verður tilgjørdur við eggum, róma, mjólk, sukri og kaffi. Karamellokið fæst á tann hátt, at man stroyir sukur á tann bakaða budingin, so tað hongur fast, og brúkar gassbrennara til at brenna tað til karamell. Umráðandi er, hvussu konsistensurin er í budinginum, at hann líkasum "hevur sett seg" men framvegis er eitt sindur bleytur í miðjuni, og at karamellið er passaliga brent, t.v.s. ikki ov nógv.

Hóast Teiti sjálvum dámar best myrkabrent karamell, ansar hann eftir ikki at brenna tað ov nógv til gestirnar, tí, sum hann sigur, er hann "góður við teir". Lurta eftir innslagnum, sum varð sent í Vikuskifti 28. september

 
 

Sí eisini

12.10.18
86367
Nýggjastu sendingar í ÚV
Sunnudag 7. juni
Etos: Transhumana menniskjað.
109767
Leygardag 6. juni
Kjakaríið: Høgni, Turið og Heri
109814
Nýggjastu sendingar í SV
Mánadag 1. juni
Andakt við Emil Olsen, presti
109624
Mánadag 1. juni
Guðstænasta úr Fuglafjarða kirkju
109572
Sunnudag 31. mai
Andakt við Emil Olsen, presti
109555
Sunnudag 31. mai
Guðstænasta úr Glyvra kirkju.
109558