Við Edvardi í myrkakamari

08.02.2019 - 18:34
Mentan
Við Edvardi í myrkakamari
Hoyr, hvussu ein mynd verður til uppá tann gamla mátan
Myndin, sum Edward hevur tikið av báðum vertunum í Vikuskifti. Myndin er avmyndað við fartelefon
Mynd: © Leivur Thomsen  

Tak niður

Edward er ikki nakar vanligur fotografur. Hann er mest áhugaður í gomlum myndatólum og hevur sostatt alla útgerð, sum skal til fyri at gera eina mynd uppá tann gamla mátan. Hann hevur keypt gomul fototól og keypir javnan film, fotopappír, framkalliløgir og alt, sum skal til hesa framleiðslu. Tað heilt serliga er, at Edward hevur eitt væl útgjørt myrkakamar. Fyrst fer negativið í eitt sonevnt "forstørrilsisapparat", sum so lýsir niður á eitt fotopappír í nøkur sekund. Hetta pappírið fer síðani í ein framkalliløg, har myndin spakuliga trínur fram á pappírið. Síðani skal myndin í "steðgiløg", sum er ein løgur, ið steðgar framkallingini. Eftir hetta skal myndin "fikserast", sum ger, at myndin ikki gulnar og fer at halda í nógv ár - ja, kanska í meiri enn hundráð ár. Tað seinasta stigið er, at myndin skal skolast í rennandi vatni. Hetta er, fyri at allir kemiskir løgir skulu skolast av myndini. Tað er umráðandi, at vatnið ikki er ov kalt, tað skal vera umleið 17 stig. Til seinast skal myndin heingjast upp at turka. Tá ið hon so er heilt turr, kann hon festast á stívt papp ella koyrast í glas og rammu. Myndagóðskan, ja, hon er fult á hædd við tað, sum vit kenna frá í dag. Edward sigur, at hóast ein verulig talgylt kiollvelting er farin fram á myndaøkinum, hevur analog fotografering ment seg við tíðini, tí hetta er eitt áhugamál, sum hevur stóra undirtøku runt um í heiminum. Tað týdningarmesta fyri Edward er, sum hann sjálvur sigur, at "tað tekur ta tíðina, tað tekur". Og úrslitið er eisini vert at bíða eftir. Hoyr prátið her

 
 
Nýggjastu sendingar í ÚV
Týsdag 23. apríl
Morgunlestur týsdagur 23. apríl 2019
93369
Mánadag 22. apríl
Tretivu ár síðan oyggjaleikirnar
93309
Mánadag 22. apríl
Hin miskunnsami samariubúgvin
93342
Mánadag 22. apríl
Guðstænasta í Hoyvíkar kirkju
93730
Sunnudag 21. apríl
Tónaskaldið Jógvan Telling
93308
Nýggjastu sendingar í SV
Mikudag 24. apríl
25 minuttir: Andrias Høgenni
93252
Mánadag 22. apríl
Hamradun - konsert í Tvøroyrar kirkju
93477
Mánadag 22. apríl
Møti
93735
Mánadag 22. apríl
Andaktin
93733
Sunnudag 21. apríl
Ein stór løta
93495