Vísindalig grein um koronufarsóttina í Føroyum

23.06.2023 - 15:18
AktueltSamfelag
Vísindalig grein um koronufarsóttina í Føroyum
Greinin tekur støði í koronudagbókum, sum føroyingar skrivaðu, tá Føroyar fóru niður í ferð, og alheimsfarsóttin herjaði
Erika Ann Hayfield, lektari, hevur skrivað vísindaliga grein um koronufarsóttina í Føroyum.
 

Erika Anne Hayfield, lektari í samfelagsvísindum á Søgu- og samfelagsdeildini á Fróðskaparsetrinum, hevur givið út vísindaliga grein við heitinum “Resilience processes during lockdown: a diary study from the Faroe Islands”.

Greinin er givin út í tíðarritinum Scottish Geographical Journal.

 

Koronudagbøkur

Greinin tekur støði í koronadagbókum, sum føroyingar skrivaðu, tá Føroyar fóru niður í ferð og alheimsfarsóttin, COVID-19, herjaði.

Tveir dagar eftir, at Føroyar “lótu aftur” í mars 2020, heitti Erika Anne Hayfield á fólk um at melda seg til at skriva dagbøkur. Hon bað tey greiða frá eygleiðingum, kenslum og upplivingum av at vera undir stongsli ella í “lockdown”.

Vanligt er, at kreppur verða fataðar í baksýni, men við dagbókatilgongdini bar til at fáa áhaldandi skjalfesting av støðuni hjá fólki, meðan farstóttin gekk. Í kanningini eru tilsamans 51 dagbøkur, umframt uppfylgjandi samrøður við ein triðing av luttakarum.

 

 

Oyggjasamanhangur stóran týdning

Høvuðusniðurstøðurnar í greinini eru, at oyggjasamanhangurin hevur stóran týdning fyri tað mótstøðuførið, sum var tilevnað. Hetta serliga í sambandi við staðseting, rúmd, politikk, oyggjamentan, lítilleika og tættar relatiónir. 

Samanumtikið hevði føroyski samanhangurin stóran týdning fyri tilevnan av mótstøðuføri undir koronu. Harumframt broyttust fatanir, kenslur og sambond millum fólk, stað og umheimin í hesi fyrstu tíðini av alheimsfarsóttini, upplýsir Setrið í dag.

Er kopiera
Nýggjastu sendingar í ÚV
Mánadag 4. desember
At leggja hond á er harðskapur
166869
Mánadag 4. desember
Góðan morgun Føroyar 04.12.20.2023
166868
Mánadag 4. desember
Møti: Møti í Betesda í Klaksvík.
166853
Mánadag 4. desember
Morgunlestur mánadagur 4. desember 2023
166845
Nýggjastu sendingar í SV
Sunnudag 3. desember
Møti úr Ebenezer
166844
Fríggjadag 1. desember
Veðrið
166815
Hósdag 30. november
Sært tú meg? (3:4)
166740