Kringvarpsfólkini kæra (eisini) dómin

27.02.2015 - 09:40
AktueltSamfelag
Kringvarpsfólkini kæra (eisini) dómin
Kringvarpsfólkini hava avgjørt at skjóta dómin í tollmálinum inn fyri hægri rætt, eins og fyrrverandi redaksjónsleiðarin á Portalinum eisini ætlar
Kringvarpsfólkini hava avgjørt at skjóta dómin, ið fall í sonevnda tollmálinum mikudagin, inn fyri Landsrættin
 

Kringvarpið sendi fyri løtu síðani út tíðindaskriv til føroysku miðlarnar, í kjalarvørrinum á dóminum í sonevnda tollmálinum, ið fall mikudagin. Í tíðindaskrivinum stendur:

Dómurin í Føroya Rætti kann tulkast sum, at Føroyar eru ov lítlar til at hava frælsar fjølmiðlar. Tí hava kringvarpsfólkini Dia Midjord, stjóri, Liljan Weihe, tíðindaleiðari, og Jan Lamhauge, journalistur, gjørt av at kæra dómin til Landsrættin.

Miðlafólkini hava sambært Føroya Rætti ógrundað lagt Jørgen Niclasen undir at hava framt revsiverd viðurskifti. Føroya Rættur staðfestir í dóminum, at P/f N. Niclasen seldi ótollaðar vørur, hóast hetta ikki var samsvarandi treytunum í lógini.

Dómurin staðfestir eisini, at tað er rætt og neyðugt, at fjølmiðlarnir siga almenninginum frá hesum, hóast málið er gamalt og ikki er um revsiverd viðurskifti. Men síðani leggur Føroya Rættur millum annað dent á, at:

"Det er ligeledes væsentligt, at det i et lille samfund som det færøske er en demokratisk nødvendighed, at folkevalgte politikere ikke forsvarvsløst skal kunne udsættes for dækningsløse sigtelser for strafbare forhold i de lokale massemedier, da man i modsat fald kan risikere, at den nødvendige minimumsrekruttering av opstillede til politiske valg trues".

Dómurin staðfestur sostatt, at føroysku miðlarnir ikki hava sama rásarúm sum miðlar úti í heimi.

- Vit halda, at føroya fólk eigur sama rætt til miðlafrælsi sum fólk í demokratiskum londum, og tí má Landsrætturin fáa høvi at viga dómin, verður sagt í tíðindaskrivi, ið varð sent út fyri løtu síðani.

 
Nýggjastu sendingar í ÚV
Týsdag 23. apríl
Morgunlestur týsdagur 23. apríl 2019
93369
Mánadag 22. apríl
Tretivu ár síðan oyggjaleikirnar
93309
Mánadag 22. apríl
Hin miskunnsami samariubúgvin
93342
Mánadag 22. apríl
Guðstænasta í Hoyvíkar kirkju
93730
Sunnudag 21. apríl
Tónaskaldið Jógvan Telling
93308
Nýggjastu sendingar í SV
Mikudag 24. apríl
25 minuttir: Andrias Høgenni
93252
Mánadag 22. apríl
Hamradun - konsert í Tvøroyrar kirkju
93477
Mánadag 22. apríl
Møti
93735
Mánadag 22. apríl
Andaktin
93733
Sunnudag 21. apríl
Ein stór løta
93495