Størri búskaparvøkstur størri veðurlagsbroytingar

19.05.2018 - 13:02
AktueltÚtheimurin
Størri búskaparvøkstur størri veðurlagsbroytingar
Tað er niðurstøðan í eini umfatandi kanning av framtíðini hjá heimsbúskapinum, stendur at lesa á NewScientist.com
 

Hvussu nógv veðurlagið broytist veldst um, hvussu nógvum vakstrarhúsgassi vit sleppa út í lofthavið, og hetta er ávirkað av, hvussu vit bera okkum at sum heimssamfelag, eisini hvat hendir í heimsbúskapinum, siga veðurlagsserfrøðingar. Í ringasta føri kann støðan vera verri enn vit higartil hava hildið.

Ein framtíðarmynd, sum veðurlagsserfrøðingar arbeiða við, verður nevnd RCP8.5. Hon gongur út frá, at heimsbúskapurin heldur á at vaksa við sama skjótleika sum í dag, sum kann hava stórar veðurlagsbroytingar við sær.

Men nú siga serfrøðingar, at tað er 35 prosent sannlíkindi fyri, at búskapurin fer at vaksa enn skjótari. Harvið kann ringasta føri, sum vit higartil hava sæð fyri okkum, skiftast út við eina enn daprari framtíðarmynd. Summi vilja vera við, at menniskju ikki longur kunnu hála í bremsuna, meðan onnur halda, at heimssamfelagið enn kann gera sítt til at avmarka veðurlagsbroytingar. Men hetta verður torført. 

Í fjør eydnaðist ikki at minka um vakstarhúsútlátið í ES. Í staðin vaks útlátið við 1,8 prosenti. Hetta skrivar NewScientist.com

 
Nýggjastu sendingar í ÚV
Fríggjadag 23. august
Summartímin hósdagin 22. august
97964
Fríggjadag 23. august
Stakkafestivalur í Sørvági í dag
97961
Fríggjadag 23. august
Morgunlesturin friggjamorgunin 23. august 2019
96279
Hósdag 22. august
Tingið: Framsókn
97928
Nýggjastu sendingar í SV
Hósdag 22. august
Andglettur - Framsókn
97938
Týsdag 20. august
Andglettur - Framtakið
97851
Mánadag 19. august
Andglettur - Miðflokkurin
97805
Fríggjadag 16. august
Andglettur - Sambandsflokkurin
97745