Mál um yvirtíð í Fasta Gerðarrættin

19.07.2018 - 12:00
AktueltSamfelag
Mál um yvirtíð í Fasta Gerðarrættin
Manningin fekk ikki yvirtíð fyri allar tímarnar, sum arbeitt varð, tá eldur var í Varðanum Pelagic í fjør. Nú fer málið í Fasta Gerðarrætin.
 

Starvsmannafelagið er farið í Fasta Gerðaarættin við Lønardeildini hjá Fíggjarmálaráðnum, tí manningin á Tjaldrinum ikki fekk yvirtíð fyri allar tímarnar, ið teir arbeiddu, tá eldur var í Varðanum Pelagic í fjør.

Tjaldrið skuldi skifta manning á middegi 9. juni, men um 11 tíðina komu boð um at fara á Tvøroyri, tí eldur var í Varðanum Pelagic. Manningin helt tí fram og var verðandi umborð. Manningin slapp ikki í land aftur fyri enn klokkan 18 leygarkvøldið, tað vil siga 30 tímar eftir, at manningin skuldi verið farin í land.

Manningin fekk bara yvirtíð fyri 15 av teimum tímunum. Tað heldur Starvsmannafelagið er brot á grein 40 í sáttmálanum, at limirnir hjá felagnum umborð á Tjaldrinum ikki fingu yvirtíðarløn svarandi til siglingstíð eftir vanligari vaktarskipan umframt 30%. 

Men Lønardeildin hjá Fíggjarmálaráðnum vísir til praksis, sum er galdandi eftir øðrum sáttmálum. Til dømis hjá navigatørum og maskinmonnum, har tað stendur, at "... um skipið t.d. kemur inn dagin eftir, meira enn 24 tímar aftaná, at manningarskiftið var ætlað, men tó so tíðliga á degi, at allir sleppa heim, verður bert goldið fyri 12 tíma arbeiðið."

Henda orðing samsvarar við ta praksis, sum hevur verið brúkt á økinum fyri allar manninarbólkar, vísir Lønardeildin hjá Fíggjarmálaráðnum á.

Hetta er ikki einasta ósemjan, sum er um, hvør skal rinda í samband við eldin 9. juni í fjør. Tí eisini Tvøroyar Kommuna og Fiskimálaráðið kjakast um, hvør skal rinda rokningina fyri, at Samson hjá skipasmiðuni varð biðin um at fara suður at hjálpa til við at sløkkja eldin. Tann rokningin er 205.000 krónur.

Tvøroyrar kommuna vil ikki rinda rokningina, tí kommunan vil vera við, at eldurin í Varðanum Pelagic var so ógvisligur, at hann var á triðja tilbúgvingarstigi, og tá eigur landið at gjalda. Fiskimálaráðið viðger tað málið í løtuni.

Jan Mortensen, stjóri á Lønardeildini í Fíggjarmálaráðnum, vil ikki gera viðmerkingar til málið í dag.

 
Nýggjastu sendingar í ÚV
Hósdag 18. apríl
Rómi og ross løgdu støðið (1:2)
93584
Mikudag 17. apríl
Mono: West Coast Hip Hop
93652
Mikudag 17. apríl
Góðan morgun Føroyar 17. apríl 2019
93644
Mikudag 17. apríl
Morgunlestur mikudagur 17. apríl 2019
93382
Nýggjastu sendingar í SV
Hósdag 18. apríl
Andaktin
93668
Hósdag 18. apríl
Guðstænasta úr Mikladals kirkju
93669
Mikudag 17. apríl
Minnist tú enn? (6:13)
19504
Mikudag 17. apríl
25 minuttir: Julie Sass
93251
Mánadag 15. apríl
3-2
93571