Telduálop spjaðir seg kring allan heimin

28.06.2017 - 12:39
AktueltTøkni
Telduálop spjaðir seg kring allan heimin
Ein røð av fyritøkum og arbeiðsplássum úti í heimi eru raktar av telduálopum. Bæði Mærsk og kjarnorkuverkið í Tjernobyl hava teldutrupulleikar
Eitt risastórt telduálop spjaðir seg kring allan heim. Talan er um sokallað "ransomware", sum eitur Petya, og sum misnýtir eitt hol í Windows-skipanini
Mynd: Savnsmynd  
 
 

Eitt risastórt telduálop spjaðir seg kring allan heim. Talan er um sokallað "ransomware", sum eitur Petya, og sum misnýtir eitt hol í Windows-skipanini. Ein long røð av fyritøkum hava, sambært Computerworld, boðað frá, at teirra KT-skipanir hava fingið skaða.

Millum annað eru havnamyndugleikarnir í risastórum havnum sum New York, Rosaria í Argentina og í Rotterdam raktir eins og almennar KT-skipanir í Eystureuropa og vinnuskipanir hjá m.a. Mærsk Tankers, russiska oljurisanum Rosneft og mongum øðrum.

Russiska trygdarfyritøkan Kaspersky heldur, at eini 2000 fyritøkur og feløg kring allan heim eru rakt av álopinum. Tey flestu raktu eru í Russlandi og Ukraina, har fleiri orkuverk eru steðgað at virka, eins og fleiri bankar eru raktir.

Tjernobyl eisini rakt

Ukrainska Innanríkisráðið sigur, at hetta álopið er tað størsta í landsins søgu, og har siga tey, at endamálið við álopinum er at "destabilisera fíggjarstøðuna" í landinum.

Telduálopið gav eisini eftirlitsskipanini, sum mátar stráling á niðurbrædda kjarnorkuverkinum, Tjernobyl, trupulleikar. Mærsk Tankers er sum nevnt sera illa rakt, og danski vinnumálaráðharrin, Brian Mikkelsen sigur við DR, at álopið er serstakliga álvarsligt.

- Eg haldi næstan, at hetta er fíggjarligur yvirgangur, tí hetta kann lemja vælvirkandi fyritøkur og kosta mong arbeiðspláss, fáa vit ikki bilbukt við tað, sigur hann. Fleiri fyritøkur í Danmark eru raktar.

Nýggjastu sendingar í ÚV
Leygardag 24. mars
Morgunlestur leygardagur 24. mars 2018
78726
Fríggjadag 23. mars
Nón í Suðuroy
79039
Fríggjadag 23. mars
Morgunlestur fríggjadagur 23. mars 2018
78725
Hósdag 22. mars
Áðrenn Elvis - 150318
79006
Nýggjastu sendingar í SV
Fríggjadag 23. mars
Lyst 11
79002
Hósdag 22. mars
Krígsbørnini 2:2
79011
Mikudag 21. mars
25 minuttir: Astrið Foldarskarð
78733
Mánadag 19. mars
3-2
78889