Telduálop spjaðir seg kring allan heimin

28.06.2017 - 12:39
AktueltTøkni
Telduálop spjaðir seg kring allan heimin
Ein røð av fyritøkum og arbeiðsplássum úti í heimi eru raktar av telduálopum. Bæði Mærsk og kjarnorkuverkið í Tjernobyl hava teldutrupulleikar
Eitt risastórt telduálop spjaðir seg kring allan heim. Talan er um sokallað "ransomware", sum eitur Petya, og sum misnýtir eitt hol í Windows-skipanini
 
 

Eitt risastórt telduálop spjaðir seg kring allan heim. Talan er um sokallað "ransomware", sum eitur Petya, og sum misnýtir eitt hol í Windows-skipanini. Ein long røð av fyritøkum hava, sambært Computerworld, boðað frá, at teirra KT-skipanir hava fingið skaða.

Millum annað eru havnamyndugleikarnir í risastórum havnum sum New York, Rosaria í Argentina og í Rotterdam raktir eins og almennar KT-skipanir í Eystureuropa og vinnuskipanir hjá m.a. Mærsk Tankers, russiska oljurisanum Rosneft og mongum øðrum.

Russiska trygdarfyritøkan Kaspersky heldur, at eini 2000 fyritøkur og feløg kring allan heim eru rakt av álopinum. Tey flestu raktu eru í Russlandi og Ukraina, har fleiri orkuverk eru steðgað at virka, eins og fleiri bankar eru raktir.

Tjernobyl eisini rakt

Ukrainska Innanríkisráðið sigur, at hetta álopið er tað størsta í landsins søgu, og har siga tey, at endamálið við álopinum er at "destabilisera fíggjarstøðuna" í landinum.

Telduálopið gav eisini eftirlitsskipanini, sum mátar stráling á niðurbrædda kjarnorkuverkinum, Tjernobyl, trupulleikar. Mærsk Tankers er sum nevnt sera illa rakt, og danski vinnumálaráðharrin, Brian Mikkelsen sigur við DR, at álopið er serstakliga álvarsligt.

- Eg haldi næstan, at hetta er fíggjarligur yvirgangur, tí hetta kann lemja vælvirkandi fyritøkur og kosta mong arbeiðspláss, fáa vit ikki bilbukt við tað, sigur hann. Fleiri fyritøkur í Danmark eru raktar.

Nýggjastu sendingar í ÚV
Leygardag 21. juli
Morgunlestur leygardagin 21. juli 2018
82861
Leygardag 21. juli
Frítíð og náttúra (3:4)
83444
Fríggjadag 20. juli
Summartímin hósdagin 19. juli
83505
Nýggjastu sendingar í SV
Leygardag 14. juli
Video: Vestanstevna 2018, 10mf
83337
Leygardag 14. juli
Video: Vestanstevna 2018, 5mf kvinnur
83336
Leygardag 14. juli
Video: Vestanstevna 2018, 8mf
83335
Leygardag 14. juli
Video: Vestanstevna 2018, 6mf menn
83334