Sama felag, sum kúgar muslimar

01.12.2019 - 10:48
AktueltTøkni
Sama felag, sum kúgar muslimar
Carla Sands, amerikonsk sendikvinna í Danmark, heitir enn einaferð á føroyingar um at steðga samstarvið við kinesiska KT-risan Huawei
 

Amerikanska sendikvinnan í Danmark heitir á føroysku telefeløgini um heldur at velja amerikonsk ella evropeisk feløg til 5G netið, fyri at varðveita tamarhaldið á undirstøðukervinum.

Carla Sands sigur í grein í Sosialinum, at tað er sama felag, sum stendur aftanfyri tøknina, sum Kina brúkar í Xinjang-landspartinum at kúga muslimar, og sum verður brúkt av øðrum einaræðisstýrinum í Iran, Venesuela og Norðurkorea.

 >> SÍ EISINI Fartelefonin krevur skanningar av andlitinum

Sannleikin er, at kinesiski tøkniútflutningurin er beinleiðis vandamikil fyri keyparan. Tá lond bjóða út sítt viðkvæma undirstøðukervi til Huawei, ZTE og onnur kinesisk fløg, so góðtaka tey at arbeiða undir kinesiskum kommunista treytum, sigur amerikanska sendikvinnan Carla Sands í Sosialinum.

– Tey, sum ikki góðtaka hesi krøv, og sum til dømis stuðla mannarættindakravgongum í Hong Kong, ella blaðstjórar, sum avdúka korruptión og mutur í fólkalýðveldinum Kina, eru veruliga í vanda, og kunnu vænta sær revsing og verða hótt búskaparliga, sigur hon.

Helgi Abrahamsen, landsstýrismaður, segði við Kringvarpið fríggjadagin, at landsstýrið fylgir neyvt við gongdini í málinum um Huawei, men at tey halda seg til tilmælini frá fregnartænastuni hjá donsku verjuni, og enn hava tey ikki mett, at Huawei setir Føroyar í vanda.

 
Nýggjastu sendingar í ÚV
Mikudag 11. desember
Morgunlesturin mikumorgunin 11. desember 2019
102059
Týsdag 10. desember
Breddin
102050
Týsdag 10. desember
Góðan morgun Føroyar 10. desember 2019
102024
Týsdag 10. desember
Morgunlesturin týsmorgunin 10. desember 2019
102058
Nýggjastu sendingar í SV
Sunnudag 8. desember
Andakt við Marjuni í Kálvalíð
101975
Sunnudag 8. desember
Møti úr Nebo á Toftum
101977
Leygardag 7. desember
Úr savninum: Frætt & fregnað 11:12
101962
Leygardag 7. desember
Úr savninum: Matur og matgerð - røst riv
101961