Kæran um aling á Víkum ikki gingin á møti

27.07.2018 - 08:49
AktueltVinna
Kæran um aling á Víkum ikki gingin á møti
Kæran frá Føroya Náttúru- og Umhvørvisfelag um at økið Vesturi á Víkum í Vágum er umhvørvisgóðkent til aling, verður ikki gingin á møti.
 

Alifelagið Hiddenfjord søkti í 2016 um at fáa umhvørvisgóðkenningina av aliøkinum í Sørvági til eisini at fevna um økið á Víkum. Hiddenfjord fekk loyvið í juni mánaða í 2017, men avgerðin var ikki lýst alment. Ikki fyrrenn í november mánaða í 2017 varð avgerðin lýst alment við hoyringsfreist ásett til 27. desember í 2017.

Føroya Náttúru- og Umhvørvisfelag sendi eina kæru til Heilsu- og Innlendismálaráðið, har tey vístu á, at umhvørvisgóðkenningin tekur ikki nóg breið atlit til dálking og til lívfrøðiligt margfeldi. Harafturat var umhvørvisgóðkenningin latin uttan eina viðgerð av, hvussu laksaaling á Víkum fer at ávirka djóralívið í økinum og náttúruvirði, sum eru til gagns fyri fólk.

Harafturat vístu tey á, at tá umhvørvisloyvið varð givið í fyrra umfari, varð tað ikki lýst alment. 

Umhvøvisstovan, ið er myndugleikin, ið hevur givið umhvørvisgóðkenningina, hevur í sínum viðmerkingum til Heilsu- og Innlendismálaráðið sagt, at sama mannagongd til umhvørvisgóðkenningar varð brúkt á Víkum sum aðrastaðni. Har meta tey til dømis um dálking á umhvørvinum, sjógvumskifting og streymviðurskiftir.

Umhvørvisstovam hevði í sínum kanningum mett, at økið á Víkum livdi upp til krøvini og kundi góðkennast. Tað var tó við treytum, ið millum annað søgdu, at um dálkingin vísir seg at gerast størri enn mett, kann Umhvørvisstovan seta avmarkingar á virksemi.

Heilsu- og Innlendismálaráðið sigur í síni niðurstøðu, at Umhvørvisstovan átti at lýst umhvørvisgóðkenningina alment beinanveg, men at tað varð gjørt eitt sindur seinni, og tí verður mett, at tey hava fylgt teimum treytum. 

Heilsu- og Innlendismálaráðið metir sum heild, at Umhvørvisstovan hevur viðgjørt málið á nøktandi hátt og sett nøktandi treytir í góðkenningini av aliøkinum á Víkum. Tó seta tey eisini spurnartekin við, at ein umhvørvisgóðkenning, ið er frá 1998, verður brúkt í 2017.

Er kopiera
Nýggjastu sendingar í ÚV
Leygardag 4. februar
Plátupanelið #006 (Rick Rubin)
151979
Leygardag 4. februar
Upp á tá 030223
151977
Leygardag 4. februar
Morgunlestur leygardagur 4. februar 2023
151589
Fríggjadag 3. februar
Breddin: Ovurfiti og svenskur NATO-limaskapur
151915
Nýggjastu sendingar í SV
Hósdag 2. februar
Foytar greyðir (2:3)
151840
Týsdag 31. januar
Jørðin II: Oyggjar (1:6)
119181
Sunnudag 29. januar
Andakt við Peter Fleetwood
151642
Sunnudag 29. januar
Guðstænasta úr Glyvra kirkju
151640