BBC við langari grein um føroyska mentan

12.07.2018 - 10:57
AktueltSamfelag
BBC við langari grein um føroyska mentan
Á heimasíðuni hjá bretska kringvarpinum, sum ber tíðindi kring heimin, liggur ein nýggj, stór grein, sum snýr seg um føroyska søgu, mentan og mál.
Mynd: © Nomi Jemil / BBC.com  
 
 

Tað er so at siga vorðin gerandiskostur at lesa ella siggja myndir av føroysku náttúruni, sum er so "ógranskað", at ferðafólk eru noydd at vitja hesar lokkandi, vøkru oyggjar. Leita vit eftir orðinum "Faroe Islands" á Google, so koma alskyns greinar fram við viðmælum til, hvar best er at ganga túrar ella, hvar ferðafólk skulu eta og gista.

Tó finnast eisini longri greinar, ið greiða frá føroyskum siðvenjum, mentan og ikki minst føroyska málinum. Ein teirra liggur í løtuni á forsíðuni á BBC.com. 

Tá danir yvirtóku Føroyar, byrjaði eitt langt stríð um føroyska málið. Hóast mongu donsku royndirnar at kúga føroyska málið, so er tað enn tann dag í dag tað føroyska málið, sum allir føroyingar hava í felag. Hóast mong vilja vera við, at málið í dag ikki er eins vakurt, sum tað eina ferð var, so gera føroyingar alt fyri at varðveita og menna føroyska málið. Soleiðis er tað í øllum førum sambært nýggjastu ferðavinnugreinini á heimasíðuni hjá bretska kringvarpinum.

Nýggjasta greinin setur sjóneykuna á føroysku mentanina og føroyska málið. Í greinini verður greitt frá og hugleitt um, hvussu føroyingar hava varðveitt og ment serstaka málið, tá umstøðurnar annars vildu tað øðrvísi - eitt nú tá trúbótin byrjaði, og føroyskt varð bannað. 

Greinin fortelir søguna um treiskni hjá føroyingunum, sum ikki vildu lata málið doyggja, men hildu áfram at tosa føroyskt sínámillum. 

Í greinini eru bæði myndir, stubbar, ljóðbrot og videobrot av samrøðum við millum annað Jónleif Johannesen, løgtingslim, Jóannes Patursson, bónda í Kirkjubø, og Jóhan Hendrik Winther Poulsen, sum skrivaði føroysku orðabókina.

Tú kanst blaða gjøgnum greinina her.

 

 

 

Nýggjastu sendingar í ÚV
Nýggjastu sendingar í SV
Mánadag 19. november
3-2
87924
Mánadag 19. november
Miss Perfect (4:6)
87155
Sunnudag 18. november
Andaktin
87870
Sunnudag 18. november
Guðstænasta úr Gjáar kirkju
87872
Sunnudag 18. november
Merkisverda Glomma á (3:5)
87464