Uppskriftir: Spískamarið í Saksun

28.11.2012 - 10:16
Mentan
Uppskriftir: Spískamarið í Saksun
Her eru uppskriftirnar upp á matin, ið varð gjørdur, tá Spískamarið varð tikið upp í Saksun
Her eru uppskriftirnar upp á matin, sum varð gjørdur í Saksun, tá Gutti Winther millum annað gjørdi krækling
 
Hvonn & søtur urtakervil & havið
 
Hvonn og søtur urtakervil hóska sera væl at krydda snaps við. Báðar urtirnar hava slagkraft, saft og sús til tann heldur sterka vodkasmakkin, ið flestu reinu snapsar hava. Í hesum føri samfylla havið og urtirnar væl hvørt annað. Vaska urtirnar væl og petta í hóskandi bitar.
 
Stappa urtirnar niður í fløskuna, eftir at tú sjálvandi hevur skálað ein einkultan til einglarnar. Skrúva proppin á aftur og vend fløskuni nakrar ferðir, so urtirnar eru væl breiddar út í fløskuni, og lat standa rúma tíð. Smakkurin verður alt eftir, hvussu nógvar urtir, tú letur í, og hvussu leingi, tú letur tað standa.
 
Góð ráð: Vilt tú varðveita tann grøna litin, pakka tá fløskuna inn í stanniol, so blaðgrønin í urtunum ikki skiftir lit til brúnt av sólarljósinum. Væl gagnist (ella lat bara vera við at drekka snaps, tað er helst ikki gott fyri teg!) :)
 

Urtamajonesa
 
Urtaolja:
 
Ger eina olju við teimum urtunum, sum tú hevur funnið, við at blenda tær væl við einari neutralari olju. T.d. plantu- ella rapsolju. Aftaná er tað smá-kokkaligt at lata oljuna ígjøgnum eitt klæði, so leivdir av stelkunum og annað ikki koma við. Tað sær bara meira prof. út, tá tú serverar tað. 
 
So er klárt at røra majonesu
 
  • 3 pasteuriseraðar eyggjareyðar
  • eitt vet av salti
  • ein slett av edikki
 
Urtaolja:
 
Rør fyrst reyðarnar við saltinum, til tað tjúknar. Lat síðani í einari tunnari strálu oljuna í, meðan tú rørir. Smakka at enda til við ediki. Tað krevur kanska eitt sindur av venjing at fáa lutfallið í ordan, men tað er bara at royna.
 

Snerkt rugbreyð
 
Rugbreyð
Smør
 
Smyr smør á báðar síður. Snerk á heitari grill í 1-2 min á hvørjari síðu (kom nú, hvussu ringt kann tað vera?!)
 

Dampaðir kræklingar
 
Brúka eina passaliga stóra stoypijarnsgrýtu (ella okkurt líknandi) við loki. Vaska kræklingin væl. Ordiliga væl! Tað er fullkomin niðurtúrur at tyggja sand og annað slíkt, tá tú fært tær upp í munnin av kræklingakjøti. So skrubba og skola væl og virðiliga. 
 
Tú skalt brúka:
 
  • Kræklingar
  • Urtaoljuna
  • Smør
  • Sjógv
  • Snapsin við hvonn og søtum urtakervili
 
Urtirnar: Bótarurt, søtan urtakervil, hvonn og grønleyk
 
Hita grýtuna. Hon skal vera heit. Eg brúki eina olju av blomstrunum av bjarnarleyki, ið hevur staðið eina tíð, so oljan hevur fingið sterkan smakk. Lat urtaoljuna og smør í.
 
Tá oljan og smørið byrja at smelta saman, fer kræklingurin, sjógvurin og hvannsnapsurin í. So skal lokið á beinanvegin, so dampurin verður verandi í grýtuni. Rist grýtuna (shaken, not stirred).
 
Eftir fáum minuttum er kræklingurin opin, og klárt er at venda urtirnar í - á aftur við lokinum eina lítla løtu afturat, so er klárt at servera! Dyppa krækling og snerkta breyðið í majonesuna og skola niður við snapsinum.
 
Vælgagnist!
Er kopiera
Nýggjastu sendingar í ÚV
Mánadag 29. november
Við Tórði á túri á Ískaiini í Havn
131976
Mánadag 29. november
Nón - 29. november 2021
131974
Mánadag 29. november
Norðurljóð 29.november 2021
131867
Mánadag 29. november
Hvønn veg skulu vit fara?
131959
Mánadag 29. november
Vit ovurnýta ein, eina og eitt
131951
Nýggjastu sendingar í SV
Mánadag 29. november
Dokumentarurin: Kongoránið
131988
Mánadag 29. november
3-2
131987
Mánadag 29. november
VIDEO: Ræst kjøt á ein øðrvísi hátt
131492
Sunnudag 28. november
Andaktin
131936