Heimavirkni verður skatta- og MVG frítt

23.05.2020 - 11:07
AktueltPolitikkur
Heimavirkni verður skatta- og MVG frítt
Týsdagin fer Løgtingið endaliga at samtykkja, at søla av heimavirkisvørum skal vera skatta- og MVG frí
 

Løgtingið fer týsdagin endaliga at samtykkja eitt uppskot frá Jørgeni Niclasen, landsstýrismanni í fíggjarmálum, um at inntøka frá heimavirkni skal gerast skattafrí, um heimavirkisvirksemið í mesta lagi hevur við sær eina árliga inntøku á 50 túsund krónur. Somuleiðis skal sølan vera MVG frí, um selt verður fyri minni enn 50 túsund krónur.

Samgongumeirilutin í fíggjarnevndini sigur, at heimavirki hevur røtur í aldargamlari siðvenju her á landi, og er soleiðis ein týðandi partur av okkara mentan, og í stóran mun er eisini talan um list. Størsti parturin av heimavirki verður útintur av kvinnum, ið virka pløgg úr ull, men eisini er talan um at virka lutir burtur úr træi, hornum, gróti o.ø. Fólk, ið fáast við heimavirki, eru ørkymlað av skatta- og meirvirðisgjaldspurningunum, og hetta heldur teimum aftur í teirra virksemi. Tí er skilagott at broyta lóggávuna soleiðis, at fólk kunnu fáast við heimavirki uttan alla tíðina at hava ampa av skattum og avgjøldum.

Somuleiðis er samgongumeirilutin av teirri fatan, at stórur partur av heimavirkaðu vørunum verða seldar til ferðafólk, og tí kann eisini roknast við, at uppskotið fer at gera, at meira kann fáast burtur úr ferðavinnuni. Tað siga also samgonguumboðini í fíggjarnevndini, sum eru Magnus Rasmussen, Jákup Mikkelsen, Bill Justinussen og Kristin Michelsen.

Men tað eru ikki øll, ið eru fegin um, at tað verður gjørd ein serskattaskipan fyri heimavirkni.

Andstøðuumboðini í fíggjarnevndini siga, at hóast breið politisk semja var um, eftir djúpastu kreppu í Føroyum nakrantíð fyrst í 90’unum, at farast skuldi burtur frá skattligum serskipanum, og yvir til eina sokallaða bruttoskattaskipan, har øll rinda skatt eftir somu skipan í mest møguligan mun - so hevur núverandi stjórn valt at taka fleiri stig, fyri at skeikla skattaskipanina, og gera enn fleiri undantøk.

Anstøðan vísir á, at seinastu mánaðirnar eru fleri serskattaskipanir gjørdar, og at tað tykist sum lansstýrið vil keypa sær politiskan stuðul frá útvaldum bólkum við at úthola skattaskipanina.

 
Nýggjastu sendingar í ÚV
Sunnudag 24. januar
Meg minnist: Pætur Rasmussen (3:4)
118903
Sunnudag 24. januar
Guðstænasta úr Kvívíkar kirkju.
119347
Leygardag 23. januar
TEMAPLÁTAN: Van Halen, Van Halen, 1978
119342
Leygardag 23. januar
Ein váðafull bumbuferð
118473
Nýggjastu sendingar í SV
Sunnudag 24. januar
Andaktin
119359
Sunnudag 24. januar
Guðstænasta í Kvívíkar kirkju.
119351
Fríggjadag 22. januar
Lyst 34
119191
Hósdag 21. januar
Millum heimsins bestu bodybuildarar
119256
Mikudag 20. januar
Jørðin II 1 - Oyggjar
119181