Útlánini vaksa, men eingin váði er í bankageiranum

08.09.2021 - 15:11
AktueltPengar
Útlánini vaksa, men eingin váði er í bankageiranum
Útlánini eru vaksin ár, men fá húski hava skuld, sum er tríggjar ferðir størri enn enn inntøkan, sigur Váðaráðið
Tað eru tískil fyrst og fremst sethúsalánini frá donsku realkredittstovnunum, ið toga samlaða útlánsvøksturin upp á 8,6 prosent. Hendan myndin er úr BankNordik.
 

Eingi greið tekin eru um systemiskar váðar í føroyska bankageiranum, hóast útlánini halda fram  at vaksa.

Tað upplýsir Váðaráðið, sum hevur havt sín 15. fund.

Í juli var útlánsvøksturin frá føroyskum og donskum peninga- og realkredittstovnum til føroysku kundarnar 8,6% samanborið við árið fyri. Útlánsvøksturin frá føroysku bankunum var 5,5 prosent í juli samanborið við árið fyri. Samstundis var útlánsvøksturin 15,5 prosent frá realkredittstovnum til føroysku húsarhaldini. Tað eru tískil fyrst og fremst sethúsalánini frá donsku realkredittstovnunum, ið toga samlaða útlánsvøksturin upp á 8,6 prosent.

Útlánsvøksturin hjá føroysku bankunum upp á 5,5 prosent er hinvegin ikki togaður upp av øktum útlánum til húsarhaldini, men til vinnuna og kommunurnar. 

Útlánini vaksin í ár

Í 2020 var útlánsvøksturin hjá føroysku bankunum lítil og lá um 0 prosent meginpartin av árinum og umleið 3-4 prosent hjá føroysku og donsku peninga- og realkredittstovnunum tilsamans. Útlánsvøksturin vendi um ársskiftið, og hevur verið støðugt vaksandi í ár. 

Vøksturin í sethúsaprísunum heldur fram, men fá húski hava skuld, sum tríggjar ferðir størri enn inntøkan. Hækkandi sethúsaprísirnir kunnu tó gera tað torført hjá ungum fólki, ið skulu keypa hús fyri fyrstu ferð, at sleppa inn á sethúsamarknaðin. Sethúsaprísirnir eru higartil í ár hækkaðir samanborið við miðalprísin í í fjør, og teir eru hækkaðir bæði í og uttan fyri miðstaðarøkið. 

Ein triðingur er realkredittlán

Ein triðingur av øllum sethúsalánum í Føroyum eru realkredittlán. Tey flestu, ið hava realkredittlán, velja lán við fastari rentu og uttan avdráttarskáa. Harumframt nýta tey, ið hava føroyskt sethúsalán, í sera lítlan mun avdráttarskáa.

Føroysku húskini tykjast samanumtikið at vera mótstøðufør, men Váðaráðið heldur framvegis eyga við príshækkingunum á sethúsamarknaðinum og við gongdini í skuldini hjá sethúsaeigarunum, sigur Váðaráðið.

Er kopiera
Nýggjastu sendingar í ÚV
Mánadag 25. september
Við Tórði á túri á oynni Egholm
163270
Mánadag 25. september
Norðurljóð 25.september 2023
163308
Mánadag 25. september
Einki eitur voksin ella voksið
163281
Mánadag 25. september
Biit 22. sept. 2023
163279
Nýggjastu sendingar í SV
Mánadag 25. september
Møti úr Vitninum í Hvalba
163262
Sunnudag 24. september
Andakt við Ellindi Abrahamsen
163261
Fríggjadag 22. september
Veðrið
163197
Hósdag 21. september
Vit eru enn til
163137
Hósdag 21. september
Fagnaðarløta fyri Martini Joensen
162865