Umhvørvisstovan fer at kanna smoltstøðir

08.06.2019 - 10:30
AktueltUmhvørvi
Umhvørvisstovan fer at kanna smoltstøðir
Umhvørvisstovan fer at ganga ígjøgnum mannagongdirnar á øllum smoltstøðunum
 

Tað verður gjørt fyri at fáa greiði á, hvussu plast til biofiltur verður handfarið og flutt, og hvussu byrgt verður fyri, at hesi sleppa út í umhvørvið. Tað sigur Umhvørvisstovan í tíðindaskrivi í gjárkvøldi.

Síðani ljós varð varpað á hesa plastdálking frá sonevndum biofiltrum hevur Umhvørvisstovan kannað tilburðirnar. Í einum føri hevur eitt alifelag sett sekkir við brúktum filturlutum á eitt øki í Miðvági fyri nøkrum árum síðani.

Hol var komið á onkrar av sekkjunum, og vórðu teir beindir burtur fyri rúmari tíð síðani, men lendið varð ikki ruddað tá og tí hevur ein ávís nøgd av plastlutum ligið eftir í lendinum. Umhvørvisstovan hevur fingið váttan frá alifelagnum fyri, at økið nú er ruddað.

Dálkingin helst hend í einum

Hin hendingin er dálkingin, sum varð staðfest í Skálafirði, har eitt stórt tal av plastlutnum lá fram við sjóvarmálanum. Út frá upplýsingum, Umhvørvisstovan hevur fingið, er tann mest sannlíka niðurstøðan, at tað er hent eitthvørt útlát lokalt á Skálafirði av plastlutum, sum verða brúktir til biofiltur á smoltstøðum.

Samstundis er eyðsæð, at útlátið kann ikki vera hent beinleiðis frá eini smoltstøð, tí ongin slík er á Skálafirði. Nøgdin av einsháttaðum lutum bendir á, at dálkingin er hend í einum.

Alt bendir tí á, at óhappið er hent, har ein størri nøgd av hesum lutum eru goymdir, fluttir ella á annan hátt handfarnir. Løgreglan kannar málið víðari. Umhvørvisstovan minnir á, at tað er ikki loyvt at lata burturkast liggja og rekast í náttúruni.

 
Nýggjastu sendingar í ÚV
Mikudag 17. juli
Minibarrin 17. juli 2017
96866
Týsdag 16. juli
Summartímin týsdagin 16. juli
96833
Týsdag 16. juli
Minibarrin 16. juli 2019
96821
Nýggjastu sendingar í SV
Leygardag 13. juli
Video: 5mf kvinnur, vestanstevna 2019
96751
Leygardag 13. juli
Video: 10mf, vestanstevna 2019
96750
Leygardag 13. juli
Video: 8mf, vestanstevna 2019
96749
Leygardag 13. juli
Video: 5mf gentur, vestanstevna 2019
96747