Umsitingin ivast í uppskoti um upplatingartíðir

bannari
10.06.2020 - 16:33
AktueltPolitikkur
Umsitingin ivast í uppskoti um upplatingartíðir
Helgi Abrahamsen, landsstýrismaður, hevur skotið upp at broyta lógina um matstovuvirksemi og gistingarhúsvirksemi
Reglurnar hoyra nátúrliga heima í epidemilógini, sum er danskt málsøki, sigur løgtingsfyrisitingin
 

Eitt uppskot um broyting í løgtingslógini um matstovuvirksemi og gistingarhúsvirksemi er í dag komið í Løgtingið, har Helgi Abrahamsen, landsstýrismaður við vinnumálum, skjýtur upp at skoyta soljóðandi orðing upp í lógina: 

"Fyri at forða fyri smittuspjaðing, kann landsstýrismaðurin fyribils og í avmarkað tíðarskeið avmarka vanligu upplatingartíðirnar og afturlatingartíðirnar, eins og landsstýrismaðurin kann áseta mest loyvda tal av gestum."

Við øðrum orðum vil landsstýrismaðurin hava eina lógarheimild til at gera av, hvussu leingi til dømis skeinkistøð kunnu hava opið.

Men tað er ivasamt, um Løgtingið yvirhøvur hevur heimild at broyta hesa lógina.

Umsitingin ivast

Løgtingsumsitingin hevur nevniliga gjørt vart við, at ætlanin við hesum lógaruppskotinum er at fremja broytingar og harvið áseta reglur, sum nátúrliga vildu verið reguleraðar í Epidemilógini, sum er danskt málsøki. Tað er tí rættiliga ivasamt, um Løgtingið hevur lóggávuheimild á økinum.

"Um hetta lógaruppskotið verður samtykt, kann spurningur setast við, um Løgtingið í roynd og veru hevur framt eina lutvísa yvirtøku av økinum "Heilsumál", ella um Løgtingið ger seg inn á lóggávuheimildina hjá donskum myndugleikum", sigur Løgtingsumsitingin í skrivi til Umhvørvis- og vinnumálaráðið.

Uppskotið frá Vinnumálaráðnum hevur ongar ásetingar um revsing, men víst verður til grein 23, stk. 2 nr. 2 í matstovulógini, har tað stendur, at: "við sekt ella fongsli upp í 4 mánaðir verður revsaður tann, sum ikki lýðir boð ella forboð, givin eftir løgtingslógini ella eftir reglum, givnar við heimild í løgtingslógini."

Er kopiera
Nýggjastu sendingar í ÚV
Mikudag 26. januar
Góðan morgun Føroyar 26.01.2022
134611
Mikudag 26. januar
Morgunlestur mikudagur 26.januar 2022
133937
Týsdag 25. januar
LEITISSTEIN 25.01.2022 (Petur Háberg)
134596
Týsdag 25. januar
Óhoyrt 20: Fríði X Ayphin
134580
Týsdag 25. januar
Tey føroysku málførini I
134565
Nýggjastu sendingar í SV
Mánadag 24. januar
3-2
134528
Sunnudag 23. januar
Hvør veit?
134453
Sunnudag 23. januar
Andakt við Sólfríð Heinesen
134450
Sunnudag 23. januar
Guðstænasta úr Vesturkirkjuni
134455
Fríggjadag 21. januar
Lyst 47
134249